PARTNERJI IN SVOJCI

Seksualna odvisnost ne prizadene zgolj odvisnika, ampak tudi njegove partnerje in svojce. Ni pomembna vrsta odvisnosti (naj bo kemična ali nekemična), občutja ob soočenju z odvisniškim vedenjem in dvojnim življenjem svojega partnerja/sorodnika so boleča za vse enako. Takrat se prične rušiti njihov notranji svet. Zavedanje nove realnosti in dvom postavita na preizkušnjo vse, kar sta skupaj gradila v odnosu – njuno intimnost, bližino in ranljivost. Vzniknejo občutki prevaranosti, jeze in besa, žalosti in bolečine. V glavi se porajajo številna vprašanja, ki bi jih želeli izreči na glas – zakaj ravno jaz, kaj sem naredil/a, sem jaz kriv/a, kam nosiš najino intimo, zakaj si me prevaral/a, …. Pogosto se zgodi, da posledice odvisniškega vedenja ne prizadenejo zgolj partnerski odnos, ampak celoten družinski sistem.

partnerji

Pride trenutek, ko je potrebno prekiniti z zanikanjem in se odločiti za spremembo! Zato je izrednega pomena, da imajo tudi partnerji in svojci odvisnikov varen prostor, kjer lahko izrazijo svoja občutja in iščejo pomoči, kako iti naprej. V prvi vrsti morajo vzpostaviti zdrave razmejitve, poskrbeti zase in za svoje okrevanje ter sčasoma odkriti svojo vlogo v so-odvisniškem sistemu. Potrebno se je srečati z bolečino, ki je samo njihova in jo je bilo nekoč najlažje naprtiti “dežurnemu krivcu – odvisniku”. Gre za njihova občutja tesnobe, zapuščenosti in neustavljivi želji po kontroliranju odvisnikovega vedenja. Predvsem pa potrebujejo veliko sočutja in podpore pri postavljanju trdnih meja, ki bodo ponovno vzpostavile zdravo ravnovesje v partnerskem odnosu in družini, izgradnji lastne samopodobe, izkušanju lastne realnosti z nogami na tleh in zadovoljevanju lastnih čustvenih potreb na konstruktiven način.

Partnerjem odvisnikov od seksualnosti priporočamo v branje članke Obsedenost s partnerjem in Ko se med naju vrine spletna pornografija, knjige Zbogom soodvisnost (Melody Beattie), Mending a shattered heart (Stephanie Carnes) ali Relationships in recovery (Linda Hatch). V ogled priporočamo tudi film Ko moški ljubi žensko (When a man loves a woman) in misli za vsak dan Today’s Gift ali Language of letting go, ki lahko v vsakodnevnem trudu znatno pripomorejo k odločitvi za treznost.

 

← Domov                                                                                                   Skupina za pare →